Bæredygtighed

Vinduesglas er grønt guld: De gamle vinduer fik nyt liv som isoleringsmateriale


Grøn omstilling handler om at prioritere upcycling i stedet for downcycling. Det er netop, hvad andelsforeningen AB Trekanten gjorde, da de deltog i recirkuleringsprojektet Fra glas til uld, hvor foreningens gamle vinduesglas blev forvandlet til isoleringsmaterialet glasuld.


Da beboerne i andelsforeningen AB Trekanten ved Søerne i det centrale København stod foran et større renoveringsprojekt, gav de samtidigt grønt lys til at medvirke i recirkuleringsprojektet Fra glas til uld. Vinduesglasset fra 800 gamle vinduer i ejendommen blev dermed del af et cirkulært produktions set-up, der har forvandlet det gamle vinduesglas til glasuld med høj isoleringsevne. Recirkuleringsprojektet har udmøntet sig i nok nyt glasuld til at efterisolere mere end 2.700 kvadratmeter gavl.

Med projektet har entreprenørvirksomheden Byens Tag & Facade samtidigt erfaret, at den bæredygtige omstilling af byggeriet sagtens kan fungere i praksis på en travl byggeplads - uden at give forsinkelser eller ekstra omkostninger i det samlede renoveringsbudget. Selve metoden, logistikken og produktionsapparatet bag Fra glas til uld-projektet er udviklet af Saint-Gobain ISOVER i Vamdrup ved Kolding - en af verdens mest moderne glasuldsfabrikker, som producerer glasuld med op til 75 procent genbrugsglas.

Håndværkerne var straks - i klimaets og de kommende generationers tjeneste - med på at ændre arbejdsrutiner for at få Fra glas til uld-projektet til at lykkes.

Ansvar for at finde grønne løsninger 

Fra glas til uld-modellen gør det muligt for os at give op til 95 procent af glasset fra de gamle vinduer nyt liv i form af glasuld. Vi er en del af en branche, der bruger mange ressourcer samtidigt med en stadig større knaphed på klodens naturlige ressourcer, og derfor har vi et ansvar for at være med til at finde løsninger på mere grønt og bæredygtigt byggeri. En af de løsninger er at arbejde strategisk med at genanvende gamle materialer som fx vinduesglas og gamle tagsten,” forklarer Mathilde Møller, konsulent for Mennesker og Bæredygtighed hos Byens Tag & Facade.

De gamle arbejdsrutiner med at smide vinduerne i en container blev hurtigt omsat til en ny og lige så hurtig rutine med at sætte vinduerne på paller klar til afhentning.

Byens Tag & Facade er specialister i at renovere ældre og historiske bygninger og ejendomme og vandt, sammen med Gaihede Arkitekter, renoveringsopgaven for AB Trekanten ved Søerne, der bl.a. indebar facaderenovering og udskiftning af hundredvis af vinduer. 

Projektet var som skabt til at afprøve Fra glas til uld-metoden på et større projekt efter, at Byens Tag & Facade med succes havde testet metoden til recirkulering af vinduesglas på to mindre projekter.

Finsortering på stedet

”Vi har længe undret og ærgret os over, at gamle vinduer havner på genbrugscentralen, hvor de sandsynligvis bliver downcyclet til for eksempel asfalt eller ender på deponi. Fra glas til uld-metoden matcher vores ambitioner om at være en grøn og bæredygtig virksomhed, der lever op til FNs verdensmål og regeringens klimamål, og derfor valgte vi at spørge andelsforeningens bestyrelse, om vi måtte prøve det af på deres renoveringsprojekt. Til alt held var de straks med på idéen,” fortæller byggeleder hos Byens Tag & Facade, Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Fakta: Et vindue bliver til 5 m2 glasuld. 100 vinduer bliver til 500 m2 glasuld og skåner miljøet for CO2.

Helt konkret betyder Fra glas til uld og partnerskabet mellem Byens Tag & Facade og Saint-Gobain ISOVER, at vinduerne ikke bliver blandet sammen med det øvrige renoveringsaffald. I stedet køres de til sortering på nærmeste ressourcecenter. Her skilles glasset fra trærammerne, der også kan gøre gavn som for eksempel biobrændsel. Derefter bliver det rene glas kørt til ISOVERs glasuldsfabrik i Vamdrup, hvor det indgår i et cirkulært produktions set-up, der forvandler vinduesglasset til glasuld.

Da beboerne hørte om projektet Fra glas til uld, så de fordelene ved at genbruge deres gamle vinduer og give dem nyt liv.

Pæn gevinst på klimakontoen

Selv om der er et CO2-aftryk forbundet med transporten, så er den CO2- og klimamæssige gevinst til at tage og føle på. Vinduesglasset fra Andelsforeningen AB Trekanten ved Søerne giver ca. 11 tons brugbart genbrugsglas, som derefter forvandles til så meget glasuld, at der er nok til at efterisolere mere end 2.700 kvadratmeter gavl. Projektet leder til en CO2 besparelse på ca. 2.400 kg CO2. 

Alternative arbejdsmetoder giver succes

Det lyder måske besværligt at lave affaldssortering på stedet i stedet for at blande alt affald i den samme container. Andelsforeningens gård var da også – som det er tilfældet i mange boligkarréer i de større byer – for lille til at opstille en separat container til indsamling af vinduerne. Derfor måtte Byens Tag & Facade tænke ud af boksen inden projektets opstart. Løsningen blev at sætte de gamle vinduer på de paller, som de nye vinduer var ankommet på, hvilket hverken kostede ekstra tid eller penge. Næste udfordring var at få håndværkerne til at ændre de traditionelle arbejdsmetoder for at få projektets logistikdel til at lykkes, men det krævede ifølge Rasmus Dalberg Skjoldbanke ikke mere end en relativt kort dialog med håndværkerne.

Fra glas til uld-modellen gør det muligt for os at give op til 95 procent af glasset fra de gamle vinduer nyt liv i form af glasuld.

Stil større krav til bæredygtighed

”Håndværkerne var ligesom beboerne hurtigt med på idéen, ikke mindst fordi det er en helt konkret måde at være med til at mindske byggebranchens klimamæssige aftryk - af hensyn til både klimaet og til vores børn og børnebørn. De gamle arbejdsrutiner med at smide vinduerne i en container blev hurtigt omsat til en ny og lige så hurtig rutine med at sætte vinduerne på paller klar til afhentning. Det er helt klart en metode, vi vil genbruge på kommende projekter,” forklarer Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Han fortæller, at der ud over den miljømæssige gevinst også er en konkurrencemæssig fordel ved at finsortere genanvendelige byggematerialer og få dem omsat til for eksempel isoleringsmateriale eller andre byggematerialer.

”Vi bliver i stigende grad målt på bæredygtighed, og det gælder både i social, økonomisk og miljømæssig forstand. Det giver point, når vi deltager i udbud eller i tilbudsfasen til for eksempel offentlige virksomheder, kommuner, ejerforeninger, boligforeninger og kirker. Så det kan sagtens betale sig at bidrage til langt flere bæredygtige løsninger i branchen,” fortæller Rasmus Dalberg Skjoldbanke.
Han mener dog også, at den smertefri omstilling til recirkulering af gamle ruder i stedet for downcycling peger på mulighederne for klare krav til bæredygtighed i langt flere af bygherrernes udbud – på større såvel som mindre projekter.

”Der er generelt for få entreprenører, der arbejder strategisk med genanvendelse af gamle byggematerialer. Jeg tror ikke, at det er manglende lyst eller evner, men i en travl hverdag tænker de fleste ikke over det. Branchen kan sagtens finde løsningerne – men der er nødt til at være fælles spilleregler, så alle tvinges til at gøre sig overvejelserne om, hvordan de vil håndtere det,” siger Rasmus Dalberg Skjoldbanke.

Fin-sortering af byggeaffald: I stedet for at smide de gamle ruder i en container blev de sat på de samme paller, som de nye ruder var ankommet på. En arbejdsmetode, som Byens Tag & Facade har tænkt sig at genbruge på kommende Fra glas til uld-projekter.

Pligt til at eksperimentere

Byens Tag & Facade har i mange år arbejdet med FNs Verdensmål for bæredygtig udvikling både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Det har blandt andet resulteret i genanvendelse af tagsten, et lærlinge-akademi for virksomhedens unge medarbejdere, et samarbejde med et værested i Københavns sydhavnskvarter og et igangværende forsøg med el-biler. 

Ofte bliver vinduer fra renoveringsprojekter downcyclet. Det sker, hvis de bliver knust som vinduer med glas og ramme og ender som materiale til anlægsarbejde. Men byggematerialet glas kan genanvendes med store klima- og miljøgevinster.

Sådan gør I, hvis jeres boligforening ønsker at recycle vinduerne fra et renoveringsprojekt:

  1. Kontakt Saint-Gobain ISOVER for at lave en aftale om et forløb, som passer til jeres byggeproces samt få hjælp til udbudsbeskrivelsen, så I sikrer, at glasruden genanvendes.

  2. Bygherren undersøger vinduesrammerne for eventuelle skadelige stoffer, såsom PCB eller blyholdig maling, inden de afmonteres.

”Vores erklærede mål er, at vi ikke vil sidde med hænderne i skødet og vente på, at nye løsninger bliver tilgængelige for branchen men også selv bidrage til at skabe nye, bæredygtige modeller ude på byggepladserne. Det kræver både en kreativ tilgang til projekterne og partnerskaber på kryds og tværs, og her er partnerskaber som Fra glas til uld guld værd. Den slags partnerskaber får tingene til at ske i praksis og ikke bare på papiret,” fortæller Mathilde Møller.

Hun fortæller videre, at det de seneste år er blevet langt nemmere at få iværksat partnerskaber og finde netværk, hvor man kan tilegne sig ny viden omkring en mere bæredygtig hverdag i byggebranchen. Det skyldes ikke mindst udbredelsen af FNs 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og at flere og flere aktører arbejder med bæredygtighedscertificering. 

”Den eksisterende bygningsmasse står for en stor del af Danmarks energiforbrug og CO2-udledning, så vi har en pligt til at bidrage til at finde grønne og bæredygtige løsninger til vores branche. Det kræver, at vi ikke er bange for at eksperimentere og lave nogle forsøg  – og at begynde forfra, hvis det ikke virker første gang. Fra glas til uld er et godt eksempel på, at det sagtens kan lade sig gøre, endda uden at det gjorde projektet dyrere eller mere tidskrævende,” slutter Mathilde Møller.

Artiklen er skrevet af Charlotte Daugbjerg Sørensen, Journalist, for Saint Gobain ISOVER.

Denne og andre artikler kan læses i Håndbogen for Min Boligforening 2022.

Boligforeninger har klima højt på deres dagsorden


Flere og flere boligforeninger investerer i solceller og solcellebatterier for at øge bæredygtigheden i deres forening og spare på udgifterne til strøm.


Hos Ejendomsudvikler Tetris A/S, der opfører lejeboliger landet over, er solceller med batteri en fast del af mange af deres ny-byggerier. I Ibihaven i Slagelse supporterer XOLTA solcellebatterier solcellerne. Beboerne er glade for den grønne profil. For de ønsker både at være en aktiv del af klimaomstillingen og at spare på eludgifterne. 

Foto: Tetris A/S

Foto: Tetris A/S

Annette Moseholm Scheel, der er projektchef hos Tetris A/S, siger:
”Med solceller producerer bygningen selv en del af den strøm, der bruges i bebyggelsen. Og med de tilkoblede XOLTA solcellebatterier bliver forbruget af købt strøm mindre, fordi batteriet lagrer den strøm, man selv producerer. Ens egen strøm kan dermed bruges, når solen ikke skinner. I Ibihaven bruges strømmen fra batterierne til belysning på fællesområder som f.eks. i atriumhaven og på stisystemet udenfor”.


Der er installeret 3 XOLTA 10kWh batterier i Ibihaven, der rummer 76 lejemål. 2 nye byggerier, i Næstved og Holbæk, får også solceller med XOLTA batterier.


Solceller med batteri giver langt bedre udnyttelse af solcellerne

Solceller med batteri er en oplagt løsning, når man vil klimaforbedre en boligforening og det er let at gå til. Solcellerne ligger på taget. XOLTA-batterierne installeres udenfor på en væg eller på en sokkel. Med batterier tilkoblet vil en forening opleve en langt bedre udnyttelse af deres solceller og være i stand til at benytte mere af den grønne strøm, de producerer. Efter nogle år vil et solcelleanlæg med batteri have tjent sig selv hjem. Og derefter kan en stor del af den strøm, beboerne bruger, være gratis.

Med solceller producerer bygningen selv en del af den strøm, der bruges i bebyggelsen. Og med de tilkoblede XOLTA solcellebatterier bliver forbruget af købt strøm mindre

OM XOLTA SOLCELLEBATTERIER

Foto: XOLTA A/S

Foto: XOLTA A/S

XOLTA solcellebatterier har forskellig kapacitet alt efter behov og størrelse på solcelleanlægget. Batterierne er designet til at kunne stå ude og i alt slags vejr og de er modulære enheder, der kan kobles sammen efter kapacitetsbehov.

De kan benyttes til alle solcelleanlæg og installeres nemt af en XOLTA-godkendt, autoriseret installatør.

Solceller med batteri er en oplagt løsning, når man vil klimaforbedre en boligforening
 
DSC_0707.JPG

Om XOLTA

XOLTA er en division i LiTHIUM BALANCE, som fokuserer på batterisystemer til energilagring. LiTHIUM BALANCE er en af verdens første virksomheder, der har specialiseret sig i batteristyringssystemer til litium-ion batterier. Denne viden er grundlaget for XOLTA-batterierne og præcis det, der gør det muligt for os at hjælpe boligforeninger og andre kunder med at effektivisere deres forbrug af el.

Hos XOLTA kan boligforeninger få en gratis analyse af, hvilken besparelse et solcelleanlæg med batteri kan betyde for elregningen i foreningen.

Læs mere på https://xolta.com/da/anvendelse/boligforeninger/ eller kontakt os via https://xolta.com/da/kontakt-os/

Artiklen er skrevet af Sille Ørnberg, Head of Marketing, XOLTA

Nye muligheder for at blive en grøn forening


Ny lovgivning kan snart gøre det lettere for beboere at deles om solcellestrøm. Med kommende regler for Energifællesskaber og grupper af aktive kunder vil fælles grønne investeringer give endnu bedre mening.


De seneste år har det nogle gange været kompliceret for boligforeninger at finde ud af, hvordan de kunne bidrage til den grønne omstilling. Blandt andet har det været svært at dele strøm fra et fælles solcelleanlæg mellem beboerne uden først at pille samtlige elmålere ned. Det har resulteret i mange små anlæg, der kun dækker fællesforbruget.

Foto: Københavns Kommune, Peter Boel

Foto: Københavns Kommune, Peter Boel

Nu kommer der en håndsrækning fra EU til grønne boligforeninger, med ny lovgivning som denne vinter vil blive behandlet i Folketinget. Energistyrelsen har netop afsluttet høring af en ny elforsyningslov, der blandt andet kan bane vejen for, at boligforeninger nemmere kan dele egenproduceret vedvarende energi - også ind i den enkelte lejlighed.

Boligforeninger kan gøre en grøn forskel

EU’s nye direktiver omkring Vedvarende Energi og Elmarkedet skal blandt andet fremme såkaldte borgerenergifællesskaber og gøre det lettere at være ’aktiv kunde’, der også selv producerer vedvarende energi. Idéen er, at der skal være gunstige vilkår for, at borgere kan investere i den grønne omstilling som supplement til offentlige storskalaprojekter.

Allerede i dag er der dog god fornuft i bl.a. at overveje solceller, fx som del af en renovering af taget. Københavns Kommune støtter gennem Bygningsfornyelsen demonstrationsprojekter med nye typer solceller.

Solcellerne betaler sig hjem i løbet af nogle år, ved at beboerne og foreningen får gratis grøn strøm

Teknik- og miljøborgmester i København, Ninna Hedeager Olsen udtaler: ”Når københavnere på den måde går sammen om at investere i grøn teknologi, kan vi bygge i en størrelse, så det giver mening både i et økonomisk og klimamæssigt perspektiv. Borgerdrevne initiativer og store, fælles løsninger på klimaudfordringen er ikke enten-eller; det er både-og.”

Nye muligheder i fremtidens borgerenergifælleskaber

Foto: Københavns Kommune, Peter Boel

Foto: Københavns Kommune, Peter Boel

Rigtig mange danskere vil gerne gøre en konkret forskel for miljøet og bidrage til at bremse klimaforandringerne. Men selvom ønsket er der, kan de grønne ambitioner nogle gange virke svære at handle på.

Her kan boligforeningerne spille en særlig rolle: I en andels- eller ejerforening kan beboerne gå sammen om de nødvendige investeringer. Her vil de sammen agere som en gruppe af ”aktive kunder”, der er fælles om at aftage fx grøn strøm fra foreningens solceller. Men i fremtiden kan boligforeninger måske gå endnu videre ved at indgå i et Borgerenergifællesskab.

Et Borgerenergifællesskab er en sammenslutning af borgere (herunder boligforeninger), lokale butikker, virksomheder og/eller offentlige institutioner, som kan samarbejde om fx vedvarende energi, dele-elbiler, et energilager og en varmepumpe. Det kan give mening at deles, fordi der på tværs af et lokalområde ofte er forskellige muligheder: Én ejendom har måske et optimalt tag til solceller, mens en anden har el-bilsparkering og plads til en varmepumpe. Den lokale dagligvarebutik bruger masser af energi i dagtimerne, mens solen skinner men har overskud af varme fra køleafdelingen. Med mere vindmølle- og solcellestrøm i det kollektive system kommer produktionen til at variere, bogstaveligt talt som vinden blæser.

Nu kommer der en håndsrækning fra EU til grønne boligforeninger, med ny lovgivning som denne vinter vil blive behandlet i Folketinget.

Solceller giver mening – allerede i dag

Solceller kan allerede i dag være en fordel for boligforeninger. Særligt i forbindelse med en tagrenovering, hvor der alligevel skal stillads op og lægges nyt tag. Solcellerne betaler sig hjem i løbet af nogle år, ved at beboerne og foreningen får gratis grøn strøm – samtidig kan det forbedre ejendommens energimærke og dens værdi.

Fælles for de fleste løsninger med bygningsintegrerede solceller er, at de har samme funktion og holdbarhed som de traditionelle tagmaterialer, som solcellerne erstatter. De holder regnen ude i mindst lige så lang tid som teglsten, men de producerer derudover strøm i en stor del af levetiden (der er typisk garanti for min. 80 % af max-niveauet efter 20 år). Det kan derfor godt betale sig at kontakte en solcelleleverandør for at høre om mulighederne, når jeres boligforening står foran at skulle renovere tag eller facader. Jeres forening kan blive et ekstra grønt fællesskab og spare penge over tid – uden at beboerne behøver at mærke noget til de ekstra arbejder.


Artiklen er skrevet af Specialkonsulent Rasmus Rohlff og projektleder Mathilde Johnsen, Københavns Kommune, Teknik- og Miljøforvaltningen, Område- og Bygningsfornyelse.

Denne og andre artikler kan læses i seneste udgave af Magasinet Min Boligforening.


FÅ SOLENS STRÅLER PÅ LAGER


Solcelleanlæg er et populært valg i mange boligforeninger. Anlægget anvender solens stråler til at producere strøm og er således betinget af den mængde solstråler, som solen afgiver, og det skaber en problematik: Solen er nemlig oftest fremme, når vi ikke er hjemme til at udnytte energien fra den.


Det betyder, at mange går glip af den selvproducerede, grønne energi og i stedet må betale for konventionel strøm fra elnettet. Men med et batterisystem kan I opbevare solens stråler. Det sikrer bedre udnyttelse af solens energi og bringer udgifterne til el ned i jeres forening.

FORENER PRODUKTION OG BEHOV

Foto: XOLTA

Foto: XOLTA

XOLTA, der er en del af den erfarne batteristyringsvirksomhed Lithium Balance, har udviklet en batteriløsning, der gør det nemmere for jeres boligforening, at få det optimale ud af jeres solcelleanlæg.

Batteriet er på størrelse med et stort køleskab og oplagrer overskuds-kapaciteten fra solens energi, som herefter ligger tilgængelig for beboerne. »Batteriet er først og fremmest med til at sikre, at beboerne får del i den egenproducerede strøm, men det giver også en helt anden fleksibilitet. Beboerne behøver ikke længere tænke over at skulle sætte vasken over om natten, fordi det er billigst. Med batteriet kan man bruge sin egenproducerede strøm på de tidspunkter, hvor man faktisk har behov for det,« fortæller Lars Kruse, der er chef for XOLTAs batteriafdeling.

STØRRE FORBRUGERBEVIDSTHED

Boligforeningen Hedemarken, der ligger i Albertslund, har undergået en større energirenovering, og i den sammenhæng er et samarbejde mellem XOLTA, COWI og Landsbyggefonden blevet sat i søen.

Beboerne behøver ikke længere tænke over at skulle sætte vasken over om natten, fordi det er billigst.

Boligforeningen har fået monteret et batteri, der fremover skal sikre, at beboerne får størst mulig glæde af den strøm, som foreningens solcelleanlæg producerer. Med XOLTAs app kan både ejendomsadministratorer og beboere holde øje med forbruget, der visualiseres via forskellige grafer i app’en – smart og fascinerende. »Med appen kan man følge med i forbruget og se, hvor meget man har sparet i boligforeningen; både på daglig basis og totalt. Det giver en helt anden og større forbrugerbevidsthed,« fortæller Christian Bjørn Rasmussen, der er produktionsansvarlig i XOLTA.

SKALERBARE LØSNINGER

Det er nemt for boligforeninger, der ønsker at udnytte energien fra deres solceller bedre, at få etableret et batterilager. Batterisystemet installeres nemt, og det eneste, det kræver, er et solcelleanlæg, som det kan tilkobles – og et sted at stå. Batteriet er kompatibelt med alle slags solceller, og det er desuden skalerbart. Har en boligforening behov for mere end ét batteri, kan det nemt lade sig gøre. Uanset hvor mange batterier, der tilknyttes solcellerne, agerer de sammen som ét anlæg.

Artiklen er skrevet af Sille Ørnberg, Head of Marketing, XOLTA

Denne og andre artikler kan læses i seneste udgave af Magasinet Min Boligforening.

Kan boligforeninger bidrage til den bæredygtige omstilling?


Klimaforandringer er et stort og komplekst problemfelt, og vi bliver hele tiden klogere på, hvordan vi kan komme problemerne til livs ved at sætte mere fokus på bæredygtighed. Men det kan være næsten umuligt at vide, hvad der er det rigtige at gøre, hvis man ønsker at bidrage til den bæredygtige omstilling.


Hvad er bæredygtighed egentlig for en størrelse? Kan en boligforening være bæredygtig? Hvordan kommer man i gang?

iStock-1163522552.jpg

Vi har talt med Jesper Pagh, der er Adjunkt i mobilitet, bæredygtighed og planlægning i praksis ved Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, for at få svar på nogle af de spørgsmål, man måske sidder med som bestyrelse i en boligforening, der ønsker at vide mere om bæredygtighed.

Hvad er bæredygtighed?

Bæredygtighed er et begreb, der rummer mange aspekter. Man kan tale om social bæredygtighed, der lægger vægt på menneskers liv og adfærd. I forhold til byggeri handler det i høj grad om, hvordan vores omgivelser påvirker adfærd og velvære. Økonomisk bæredygtighed handler om at se økonomi på lang sigt og i et helhedsperspektiv. Typisk taler man om økonomisk bæredygtighed i forbindelse med renoveringer, vedligeholdelse og drift. Sidst er der den miljø- og klimamæssige bæredygtighed, som nok er det aspekt, de fleste af os tænker på, når bæredygtighedsbegrebet kommer på banen. Her er der fokus på at sikre jordens ressourcer nu og ikke mindst i fremtiden.

Her er der fokus på at sikre jordens ressourcer nu og ikke mindst i fremtiden

Men hvis vi for alvor skal tale om bæredygtighed, kan vi kun tale om det på globalt niveau. ”Det handler om, at vi alle skal leve på en måde, der sikrer, at vi ikke bruger flere ressourcer, end jorden kan producere, og at vi ikke producerer mere affald, end jorden kan håndtere”, fortæller Jesper Pagh. ”Bæredygtighed giver kun mening, hvis man ser på det i en større sammenhæng. Det skaber et paradoks, fordi det er sjældent, at vi kan arbejde sammen globalt. Derfor må vi arbejde med tingene i en mindre skala”.

Bæredygtig omstilling i boligforeninger

For boligforeninger, der ønsker at bidrage til den bæredygtige omstilling, er der primært to steder, man kan sætte ind. Det drejer sig om affaldshåndtering og energiforbrug. Men der er ingen tvivl om, at man som boligforening også har visse begrænsninger, fortæller Jesper Pagh. ”Der er mange ting, man ikke har indflydelse på. Man er en del af en større infrastruktur, og det betyder, at man ikke bare kan beslutte, at nu vil man være CO2 neutral. Man skal jo have energien et sted fra. Det samme gælder affaldshåndtering, hvor man i høj grad er afhængig af kommunale forhold. Man kan gøre de ting, man har mulighed for så godt som muligt – men der er en grænse”.

Selvom det kan virke som en vanskelig og uoverskuelig opgave at tænke bæredygtighed ind i en boligforenings drift og vedligeholdelse, kan det stadig gøre en stor forskel. I Danmark står bygninger nemlig for næsten 40% af det samlede energiforbrug. Men den eksisterende bygningsmasse rummer heldigvis stort potentiale for energirenoveringer.

Som boligforening har man brug for en, der er specialiseret både inden for energirenoveringer, men også inden for forbrug og beboeradfærd

Økonomisk regnskab og livscyklusvurdering

iStock-929941018.jpg

Ønsker man en energirenovering af ejendommen, er det vigtigt ikke kun at se på det økonomiske regnskab – en såkaldt return on investment analyse. Det er selvfølgelig væsentligt for en boligforening at vide, hvornår investeringen har tjent sig selv hjem for overhovedet at kunne vurdere, om det er et projekt, som man har råd til – alt sammen en del af den økonomiske bæredygtighed. Men hvad så med den klima- og miljømæssige bæredygtighed?

”Man bør lave det samme regnskab med materialer og energiforbrug - det man kalder en livscyklusvurdering (LCA)”, fortæller Jesper Pagh. ”På den måde får man et indblik i, hvilket CO2 aftryk man sætter, og hvornår man så har sparet den samme mængde igen”. Man bør derfor stille sig selv spørgsmål som: Hvor meget CO2 er der i de materialer, som vi allerede har, hvor meget CO2 bruges der til at producere nye materialer, og hvor meget CO2 sparer vi?

Det er et kompliceret regnestykke, og det er derfor altid en god idé at involvere en rådgiver. ”Find en rådgiver, som forstår jeres behov, og som kan stille de rette spørgsmål hele vejen rundt. Som boligforening har man brug for en, der er specialiseret både inden for energirenoveringer, men også inden for forbrug og beboeradfærd”, fortæller Jesper Pagh.

Artiklen er skrevet af Emma R. Hansson, skribent, Min Boligforening.

Den fulde artikel og mange andre kan læses i seneste udgave af Magasinet Min Boligforening.

Batteriteknologi i stadig udvikling. Hvad betyder det for boligforeningen?


Solcellers udbredelse på boligforeningernes tage tager mere og mere om sig. Og den producerede strøm kan udnyttes langt bedre ved at kombinere egen strømproduktion med ny batteriteknologi.


Batterilagring er relevant for alle boligforeninger, der har eller planlægger at få solceller.

XOLTA er en division af den danske virksomhed Lithium Balance, som er en af verdens førende producenter af batteristyresystemer. XOLTA fokuserer på energilagring, og deres batterier sikrer bedre udnyttelse af den bæredygtige energi fra solceller - både for virksomheder, private og boligforeninger.

Solceller producerer strøm, når solen står højest på himmelen – og det er midt på dagen, hvor der er få beboere hjemme til at bruge strømmen. Det betyder, at man ikke kan bruge strømmen, men sender den ud på elnettet, hvor man får ganske få penge for den. Man udnytter ganske enkelt ikke sin solcelleinvestering. Med et batteri kan man lagre strømmen midt på dagen og bruge den, når behovet er størst. Det kan f.eks. være  sidst på eftermiddagen og i aftentimerne, hvor strømmen er dyrest. Det sikrer bedre udnyttelse, større besparelse og en større grad af uafhængighed af elnettet. De økonomiske fordele ved et batteri afhænger af forholdet mellem forbrug og størrelsen på solcelleinstallationen. Beregningerne foretages af din solcelle- eller batterileverandør.

Foto: XOLTA

Foto: XOLTA

Med et batteri kan man lagre strømmen midt på dagen og bruge den, når behovet er størst.

Solcelleanlæg er i dag så fleksible, at  det også for mindre boligforeninger kan betale sig at producere egen strøm. Dermed er batterilagring relevant for alle boligforeninger, der har eller planlægger at få solceller.

Størrelsen på XOLTA batteriet tilpasses størrelsen af det solcelleanlæg, som foreningen har. Men ofte kan det faktisk betale sig at få et større solcelleanlæg, når det kombineres med et batteri. Med et større anlæg kan I nemlig producere endnu mere strøm, og overskudsstrømmen, der gemmes i batteriet, kan udnyttes  på de tidspunkter, hvor flest er hjemme, men strømmen er dyrest. Med en kombination af solcelleanlæg og batteri kan I sikre, at overskudsenergien udnyttes på en intelligent måde, så I slipper for at strømmen forsvinder ud på elnettet og er nødsaget til at købe det tilbage inklusiv afgifter.

 

Artiklen er skrevet af Sille Ørnberg, Marketingchef, XOLTA

Seniorer slår sig ned i grønne fællesskaber blandt palmer og citrontræer i Hedehusene


En ny måde at bo på er kommet hertil fra Sverige – Bovieran - som er en sammentrækning af bo-ved-rivieraen. Grønne fællesskaber danner rammerne om seniorboligerne, hvor klimavenlige løsninger er i højsædet.


Grønne fællesskaber i unikt byggeri

Entreprenøren Göran Mellberg fik allerede i 1989 idéen til Bovieran - om mere end blot at bygge flere og bedre seniorboliger. Han ville hente rivieraens klima hjem og bygge noget helt unikt. Men det blev først i 2007, hvor teknologien havde indhentet tanken, at de tryghedskabende, sociale og økonomiske byggesten faldt på plads. I 2009 ankom de første flyttekasser til Partille i Sverige, hvor vinterhavens palmer og oliventræer bød de første Bovieran beboere velkommen.

Foto: Bovieran

Foto: Bovieran

Stor interesse for det nye grønne koncept 

Siden har seniorboligkonceptet vokset hvert år, og der er nu opført 24 Bovieran huse i Sverige, og i Danmark er to Bovieran huse under opførelse, nemlig i Frederikssund, hvor der har været afholdt rejsegilde og i Hedehusene, hvor byggeriet blev påbegyndt i april 2019. Yderligere to projekter i hhv. Frederiksværk og Helsingør er i projektfasen efter indgåelse af aftaler med de respektive kommuner. Over de kommende år er det planen at opføre lige så mange Bovieran’er i Danmark, som der allerede er opført i Sverige – og indtil videre har danskernes interesse for konceptet været meget stor!

Cirka 1.800 palmer, blomster, buske, kaktusser, frugt- og oliventræer kommer til at vokse sammen med andre grønne planter

Et trygt, lyst og levende udemiljø, er vigtigt for både helbredet og velbefindendet

Foto: Bovieran

Foto: Bovieran

Cirka 1.800 palmer, blomster, buske, kaktusser, frugt- og oliventræer kommer til at vokse sammen med andre grønne planter i A/B Bovieran NærHedens vinterhave, hvor der desuden findes japanske, tropiske og middelhavsinspirerede områder samt et skovlandskab.

Nærheden til et trygt, lyst og levende udemiljø året rundt, er vigtigt for både helbredet og velbefindendet. Derfor er Bovierans vinterhave udformet, så dette er så let som muligt for alle beboerne. Træer og andre planter er nøje udvalgt, så de tilsammen giver et harmonisk og afslappende miljø. Planter og fællesskab bliver derfor en naturlig del af hverdagen. 

Klimavenlige og moderne løsninger for ventilation, genanvendelse af regnvand og solceller

Med effektive ventilatorsystemer med varmegenvinding og oplukkelige felter i glastaget, reguleres klimaet, så der hverken bliver for varmt eller for koldt i vinterhaven. I de koldeste vintermåneder reguleres temperaturen i vinterhaven til ca. 10 grader, så planterne kan hvile, ligesom ved rivieraen. Træer og andre planter vandes nedefra med genanvendt regnvand og på taget etableres solceller, der reducerer strømforbruget i vinterhaven. 


»Det bliver spændende at følge, hvilken forskel det kan gøre for vores fælles forbrug af vand og el, at der suppleres med klimavenlige løsninger i atriumgården. Især bliver det interessant med vandingsprojektet, hvor regnvandet udnyttes til noget fornuftigt i stedet for bare at ryge direkte i kloakken«, lyder det fra Linda Sørensen, bestyrelsesmedlem i A/B Bovieran Nærheden

Planter og fællesskab bliver en naturlig del af hverdagen.

Samarbejde skal sikre socialt fællesskab i de grønne omgivelser

Foreningen A/B Bovieran NærHeden indgår i et tæt samarbejde med Herbo Administrationen, hvor vi, med vores mange års erfaring som ejendomsadministratorer, skal være med til at skabe et godt socialt fællesskab mellem de 55 nye andelshavere i det nye byggeri i grønne omgivelser nær København. Selv siger foreningen: »Der er store forventninger om et særligt sammenhold blandt beboerne, fordi vi alle flytter ind med nogenlunde samme forudsætninger. Og vi har valgt Herbo-Administration, fordi det er vores indtryk, at de bliver en god medspiller i øjenhøjde, med personligt engagement og fin service.«

Artiklen er skrevet af Kasper Fløe Svenningsen, Salgs- og udviklingschef, Herbo Administration A/S

Denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.

Få styr på affaldet fra virksomhederne


I mange københavnske boligejendomme udlejes stueetagerne til pizzeriaer, caféer, restauranter og butikker. Det giver en god indtjening til ejendommen, men nogle steder skaber virksomhedernes affald frustration.


Foto: Københavns Kommune

Foto: Københavns Kommune

For det meste lever butikker og boliger i fordragelighed dør om dør. Men overfyldte papbeholdere eller fejlsorteret affald kan give kurrer på tråden mellem beboerne og de erhvervsdrivende. For hvad skal virksomheder i boligejendomme egentlig gøre med deres affald? Må de bruge ejendommens affaldsbeholdere, eller skal de have deres egne beholdere?

Grundejer/udlejer kan vælge at tage et gebyr for at lade virksomhederne bruge ejendommens affaldsbeholdere

Regler for erhvervsaffald

Virksomheder må benytte ejendommens kommunale affaldsbeholdere til restaffald, hvis de har en aftale med grundejer/udlejer om det. Grundejer/udlejer kan vælge at tage et gebyr for at lade virksomhederne bruge ejendommens affaldsbeholdere, eller det kan være en del af huslejen. Virksomhedens affaldsforhold bør fremgå af lejekontrakten, så der ikke er tvivl om virksomhedens rettigheder.

Alle virksomheder skal sortere deres affald. Det betyder, at der ikke må puttes fx pap, plast eller andre genanvendelige typer affald i beholderen til restaffald (dagrenovation). En virksomhed må kun bruge de kommunale beholdere til genanvendeligt affald, hvis mængden af affald svarer til det, en husholdning har. Har virksomheden mere affald, end det der svarer til en almindelig husholdning, så skal virksomheden have sine egne affaldsbeholdere, som bestilles gennem en privat renovatør, der også tømmer beholderne. Virksomheden kan også tage på genbrugsstationen med genanvendeligt eller farligt affald. På genbrugsstationen kan virksomheden dog ikke komme af med restaffald, madaffald, fritureolie og lignende.

Har virksomheden mere affald, end det der svarer til en almindelig husholdning, så skal virksomheden have sine egne affaldsbeholdere.

Hvem laver aftalen med den private indsamler?

Det kan være virksomhederne selv, der indgår aftalen med den private indsamler, eller det kan være ejendommen, der står for både aftalen og det praktiske omkring beholderne.

Hvis der er flere virksomheder i ejendommen eller gården, kan det være en fordel, at de deler beholdere, da det sparer plads i gården/ejendommen.

Under alle omstændigheder skal ejendommen og virksomhederne sammen finde ud af, hvor de ekstra affaldsbeholdere kan stå henne. Pladsbehovet afhænger af, hvilke virksomheder, der bor i gården, og lejer man f.eks. ud til en restaurant, skal der ofte være plads til beholdere til både mad, pap, glas, metal, plast og restaffald.

kk.dk/erhvervsaffald findes et link til listen med godkendte affaldsindsamlere, og her kan man også printe sorteringsskilte til at hænge op ved affaldsbeholderne.

 

Både denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.

Skrevet af Susan Vera Mortensen, Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning

Drømmen om en grønnere boligforening bristede


Ejerforeningen E/F Hollændervænget havde en ambition om at blive en grønnere og mere bæredygtig boligforening. Et skridt på vejen var en bæredygtig løsning til en tagrenovering, der ikke forløb helt som planlagt.


Ønsket om en grøn boligforening

Ejerforeningen E/F Hollændervænget på Amager i København besluttede i 2012, at de ville arbejde for at være en grønnere og mere bæredygtig boligforening. I den forbindelse blev der lagt en plan for et større energirenoveringsprojekt – en grøn plan for boligforeningen.

Ejendommen, som er fra 1940, stod overfor en renovering af varmesystemet samt vinduer og tag. Samtidig betød det, da ejendommen er af ældre dato og dermed en bevaringsværdig bygning, at man havde begrænsninger i valget af renoveringsmuligheder. Der er særlige udfordringer ved renovering af bevaringsværdige bygninger. F.eks. er ejendommen opført med massive mure, hvilket betød at hulmursisolering ikke var en mulighed og derfor ledte boligforeningen efter alternativer. Her dukkede muligheden i et energitag op, der var udtænkt og udviklet af Icopal Danmark.

Hvad er et energitag?

Faktaboks.jpg

Energitaget fungerer ved, at taget tilsluttes en varmepumpe, så bygningens tagflade kan udnyttes til opvarmning af bygningen. Både regn, blæst og sol øger varmetilførslen og dermed energiudbyttet, hvilket betyder at der året rundt vil være gang i energiproduktionen fra energitaget.

Hvad er fordelene ved et energitag?

Fordelene ved et energitag er mange. Som boligforening kan man spare penge på opvarmning og varmt vand, og dertil er anlægget næsten vedligeholdelsesfrit. Derudover nedsætter et energitag også forurening med NOx, som er skadeligt både for mennesker og miljøet. Et energitag reducerer også CO2 udslippet med op til 40%. Men et energitag kræver godkendelse fra Energistyrelsen førend ibrugtagning og tilkobling til eget varmeanlæg kan ske.

Påbegyndelse af projekter før godkendelserne er indhentet, skaber en risiko for økonomisk tab og en masse spildt tid for boligforeningen

Godkendelse trak ud

Da den endelige beslutning om etablering af et energitag blev truffet af boligforeningen i 2014, søgte E/F Hollændervænget om at få energitaget godkendt som et forsøgsprojekt hos Energistyrelsen. Som forsøgsprojekt vil det samtidigt medføre en godkendelse fra Energistyrelsen til at tilkoble energitaget ejendommens eksisterende varmeanlæg (fjernvarme), hvilket er en forudsætning for at realisere de mulige besparelser på opvarmning og varmt vand. Da godkendelsen som forsøgsprojekt fra Energistyrelsen trak ud, valgte boligforeningen at starte projektet op i forventning om at Energistyrelsen ville godkende projektet. Det valg traf boligforeningen blandt andet på baggrund af, at andre parter såsom Statens Byggeforskningsinstitut viste stor interesse overfor boligforeningens projekt samt at daværende Teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell gav sin støtte til projektet ved et besøg boligforeningen.

Foreningen står tilbage med tag der er monteret, men ikke må tilkobles

Processen fra idé til et færdigt tag strakte sig over mere end fem år og havde mange involverede parter. I dag er taget monteret men ikke tilkoblet. Det er der flere forklaringer på.

 

Både denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening

Skrevet af Emma Rose Hansson, Min Boligforening

Er du miljøbevidst, er bambus et oplagt valg


Bambus indgår i flere og flere materialer som tøj, brugsgenstande og ikke mindst som byggemateriale.


Takket være sin høje slidstyrke er bambus det ideelle miljøvenlige materiale til industrielle byggerier og boligbyggerier.

Takket være sin høje slidstyrke er bambus det ideelle miljøvenlige materiale til industrielle byggerier og boligbyggerier.

Bambus er et smukt, slidstærkt og miljøvenligt materiale  

Bambus er den hurtigst voksende plante i verden og dermed en åbenlys kilde til bæredygtig produktion. Det vokser markant hurtigere end træer – nogle bambusarter vokser over en meter pr. døgn. Så hvor et egetræ er ca. 50 år om at vokse op, er en bambus typisk klar til at blive fældet efter ca. 4-6 år. Hertil er bambus et særdeles hårdt materiale og meget formstabilt materiale, hvilket gør det utroligt velegnet til fx gulve og møbler. Det har den store fordel, at gulve lavet af bambus ikke arbejder så meget som andre træsorter, fordi det påvirkes langt mindre af luftfugtigheden.

Bambusgulves antistatiske og anti-allergifremkaldende egenskaber understøtter samtidig et sundere indendørs miljø.

Frigiver mere ilt end træer 

Bambus frigiver mere ilt end nogen anden plante, faktisk 35 % mere end almindelige træsorter. Det skyldes, at bambus gror hurtigt og uden brug af pesticider eller kunstig gødning. Bambus recirkulerer også store mængder CO2. Derfor bidrager man positivt til CO2-udviklingen, når du vælger bambus som materiale. På grund af sin enestående væksthastighed kombineret med en effektiv produktion absorberer f.eks. MOSO Int. bambusprodukter mere CO2 end der frigives under produktion og transport til kunden og har dermed en CO2 negativ påvirkning.

Bambus plantens mange anvendelsesmuligheder gør det interessant for bygherrer, entreprenører og rådgivere at overveje både indendøre til plankegulve og parket eller udendørs i form af massive paneler, bjælker, facadebeklædning og meget andet.


Både denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening #5