Bedre bygninger giver en bedre by


Når du bor i en af de gamle, smukke, københavnske bygninger, er du mere eller mindre vant til støj fra busser, taxaer, gadefest og den helt generelle trafikstøj. Men trafikstøj er konstant og direkte sundhedsskadeligt. Derfor har København øremærket 20 mio. kroner til støjisolering.


Støj er usundt. Den giver blodpropper, stress og forstyrret nattesøvn. Eksempelvis er det blevet påpeget, at hver gang støjen stiger med 10 decibel, så øger det risikoen for en blodprop i hjertet med 8 procent. Det er absolut et problem, der kræver opmærksomhed.

UrsulaBachYY5A2568.jpg

Støttepulje til boligforeninger i København

I København støjer trafikken meget. Og mange af os bor i gamle bygninger klos op ad en stor vej – og de byggede bestemt ikke med bilstøj for øje i slutningen af 1800-tallet. Det betyder, at mange københavnere bor og sover midt i trafikstøj. Og det betyder, at bygningsrenoveringer og byfornyelse kan have en ret stor positiv effekt på mange menneskers liv.

En ting, vi kan gøre, er at begrænse selve trafikstøjen og antallet af biler i København, og det skal vi også hele tiden arbejde for. Samtidig kan vi hjælpe københavnerne med at støjisolere deres boliger.

Alle skal have mulighed for at bo i en funktionel og tidssvarende bolig

20 millioner kroner til støjisolering

Derfor er der lavet en pulje på 20 mio. kr. til støjisolering. Puljen betyder, at ejendomme, der ikke selv har råd til at renovere eller udskifte vinduer til nye, kan få økonomisk støtte hertil gennem bygningsfornyelsen. Det sikrer, at københavnerne har mulighed for at værne sig mod bilstøjen.

De 20 mio. kr. er løbende, siden starten af 2018, blevet givet til københavnere, der vil støjisolere deres vinduer eller udskifte nedslidte vinduer til nye. Der er fortsat penge tilbage i puljen til uddeling i 2020, og puljen kan søges af ejere af private udlejningsejendomme, andels- og ejerforeninger (alle etageejendomme), der er stærkt plagede af vejstøj. For at få andel i den offentlige støtte skal vinduerne være mindst 25 år gamle og nedslidte. Målet er, at uanset hvor meget støj der er udenfor vinduet, skal støjen inde i boligen ikke overstige 38dB. 

Større byfornyelsespulje til helhedsrenoveringer

Ud over støtten til støjisolering arbejder Københavns Kommune på at støtte op om mere grundlæggende forbedringer i boligmassen, så boligerne i København kommer på niveau med resten af Danmark. Det sker blandt andet gennem helhedsrenoveringer, hvor der fortsat er fokus på vinduer og støjisolering, men også mere generelle løft til bygningsmassen og dermed københavnernes boliger. Det kunne være etablering af toiletter og bad, fjernvarme, energiforbedringer og renoveringer af klimaskærme (tag og facader). 

Der er fortsat penge tilbage i puljen til uddeling i 2020

Der er stadig bad i kælderen og toilet på bagtrappen i mange københavnske boliger og også ejendomme, der ikke har adgang til tidssvarende opvarmning. Og det skal der selvfølgelig også gøres noget ved. Derfor er der en større byfornyelsespulje til helhedsrenoveringer på cirka 100 mio. kr. om året og også en ny pulje til etablering af toiletter og badeværelser på 50 mio. kr. i 2020-2022, der som noget nyt kan søges af den enkelte bolig – dog fortsat kun beboere i private udlejningsejendomme, andels- og ejerforeninger. Puljen skulle have haft første ansøgningsfrist 1. maj, men det er desværre blevet skubbet til forventeligt 1. juni 2020 pga. Coronavirus. Hvis du har interesse i at læse mere om puljen, så klik ind på www.kk.dk/byfornyelse og tilmeld dig nyhedsbrevet.

Skaber bedre rammer for et godt liv i byen

UrsulaBachIMG_2348.jpg

Det er svært at undgå, at huslejen stiger efter en helhedsrenovering i de tilfælde, hvor ejendommen har fået lov at forfalde. Og det afholder flere ejendomsejere fra at vedligeholde og forbedre deres ejendom. Men når kommunen giver støtte til huslejestigning i private udlejningsejendomme, der foretager helhedsrenoveringer, så sikrer vi, at det er fordelagtigt for alle at renovere og forbedre boligerne i København - uden at huslejen stiger voldsomt.

Alle skal have mulighed for at bo i en funktionel og tidssvarende bolig, og det er samtidig medvirkende til, at bygningerne i København bliver holdt ved lige og ikke står og forfalder. Renoveringerne giver tilmed en stor energibesparelse, der i sidste ende kommer både beboerne og os alle til gavn. Konkret betyder det, at hvis du bor i en privat udlejningsejendom, og ejer modtager støtte til selve helhedsrenoveringen, så kan kommunen også støtte en eventuel huslejestigning for lejeren i de første 10 år efter renoveringen.

Det er vigtigt i København, at vi alle sammen kan få den bedst mulige bolig, hvor der er mulighed for ro, hvor vi kan holde varmen, og hvor der er rart at være. Med puljerne til støjisolering, ”Toiletpuljen” og helhedsrenoveringer er det muligt for en stor del af københavnere at søge om at få ført bygningerne og boligerne op til en tidssvarende standard, så vi alle sammen kan have de bedste rammer til et godt liv i byen.

Faktaboks: 

Du kan læse mere om støttepuljerne og finde viden om ansøgningsfristerne samt ansøgningsprocedure på Københavns Kommunes hjemmeside: www.kk.dk/byfornyelse

Der er en årlig ansøgningsfrist til bygningsfornyelse, der i år lå 1. marts 2020. Fristen for 2021 vil blive meldt ud på hjemmesiden med udgangen af 2020.

Artiklen er skrevet af Ninna Hedeager Olsen, Teknik- og miljøborgmester, Københavns Kommune.

Denne og andre artikler kan læses i seneste udgave af Magasinet Min Boligforening.