Bæredygtige beslutninger og økonomisk styring: Valg af rådgiver gør forskellen


Bestyrelserne i andels- og ejerboligforeninger står ofte overfor komplekse økonomiske beslutninger. At vælge den rette finansielle rådgiver er afgørende for at sikre, at disse beslutninger træffes med omhu og i overensstemmelse med foreningens mål og værdier.


Bestyrelsesarbejdet i en boligforening er frivilligt. Det betyder, at det typisk sker i medlemmernes fritid, og det kan være noget nær umuligt at holde et overblik over alt hvad der rør sig i relation til at drive en sund forening. 


Komplekse projekter og økonomiske beslutninger

Finansiel rådgivning spiller en afgørende rolle i håndtering af projekter i boligforeninger. Projekter som vedligeholdelse, renovering og investeringer kræver omhyggelig planlægning og økonomisk styring.

“De fleste foreninger har jo en gæld, men man har ikke nødvendigvis lige kig på, hvordan renten er, hvordan ens kreditforeningslån ser ud, eller om der er andre økonomiske forhold, man bør være opmærksom på,” fortæller Ole Mathiassen, direktør for Erhverv hos Merkur Andelskasse, som også selv sidder i bestyrelsen, der hvor han bor. 

Netop derfor kan det skabe stor værdi for bestyrelsen og foreningen at alliere sig med kompetente rådgivere. 

“Som rådgivere vil vi gerne være proaktive og invitere til dialog. Vi ser det som vores opgave at gøre bestyrelserne opmærksomme på, når der sker noget med renten eller holde øje med om den lånetype, der er valgt tidligere, har de rigtige vilkår i forhold til det foreningen vil, eller om det er blevet for risikabelt, og der skal gøres noget andet,” fortæller Ole Mathiassen og fortsætter: “Især de seneste år er der sket en del med renten, der er steget fra en til fem procent. Det kan være ekstremt vanskeligt at navigere i som lægfolk, så vi vil gerne hjælpe med regnestykkerne og se på den enkelte forenings behov.” 

Vi ser penge som et redskab til forandring.

Bestyrelsen hverken kan eller skal være eksperter indenfor det hele. Typisk vil der både være en administrator og en teknisk rådgiver involveret i større projekter, men også banken er en del af boligforeningens rådgiverkorps, der sikrer, at foreningen er så sund og økonomisk stabil som muligt.

Værdibaseret rådgivning

Når boligforeninger skal vælge en finansiel rådgiver, bør de overveje, hvordan delte værdier og mål kan styrke samarbejdet. Værdibaseret rådgivning handler om at finde en partner, der ikke kun tilbyder finansielle tjenester, men også forstår og deler foreningens vision.

“Vi synes, at fællesskaber er fantastiske, fordi det er her mennesker trives. Det ved vi. Derfor synes vi at bofællesskaber og kollektiver, som foreningslivet jo bærer præg af, er vigtigt, og det vil vi gerne støtte,” understreger Ole Mathiassen. 

Hos Merkur Andelskasse er der i øvrigt et stort fokus på økologi, bæredygtighed og social ansvarlighed.

“Vores samarbejder med enten virksomheder eller boligforeninger handler i høj grad om at kunne gøre en forskel for verden. Vi vil gerne låne penge ud til vedvarende energi, solceller, varmepumpe eller energiforbedringer af ejendomme for eksempel, så vi sammen kan gøre en forskel for mennesker, dyr og naturen,” fortæller Ole Mathiassen.

Flere og flere boligforeninger ønsker også at sætte fokus på klimaet og den grønne omstilling, og derfor er der også en stigende bevidsthed om netop det, når det kommer til valget af rådgivere.

“Selv ens bank må gerne være klimavenlig. Vi har ikke bare valgt det fokus nu, fordi det er moderne og oppe i tiden. Det gennemsyrer hele vores DNA, og det er der heldigvis mange boligforeninger der synes er interessant og vigtigt,” fortæller Ole Mathiassen.

Erfaring og ekspertise

Når bestyrelsesmedlemmer i en boligforening skal vælge en finansiel rådgiver, er det afgørende at undersøge bankens erfaring og ekspertise inden for boligforeningsrådgivning samt foreningens mål og værdier. 

“Om det er solceller, klimaskærm, ladestandere eller lignende, så vil vi gerne hjælpe og guide foreningerne sammen med de øvrige rådgivere. Vi har en faglig viden omkring energi og energioptimering, og den faglighed tager vi med os, når vi rådgiver foreningerne om lån til projekter,” fortæller Ole Mathiassen.

Banken er en del af boligforeningens rådgiverkorps, der sikrer, at foreningen er så sund og økonomisk stabil som muligt.

Banken som finansiel rådgiver kan altså være en værdifuld ressource for bestyrelsesmedlemmer i boligforeninger, fordi de er specialiseret i at hjælpe boligforeninger med at realisere projekter i overensstemmelse med deres værdi og mål - f.eks. bæredygtighed, som efterhånden er et stor fokus for mange.

“Når der kommer til at vælge en bank, så er produktet jo det samme,” fortæller Ole Mathiassen og fortsætter: “Penge er jo penge, et lån er et lån og rentesatsen er, som den er. Men jeg synes, det er vigtigt at tænke over, om man kan se sig selv i det værdisæt, der ligger til grund for ens samarbejdspartnere. Vi ser penge som et redskab til forandring, og i vores tilfælde vil vi gerne hjælpe med at forandre verden, så den bliver bedre for både mennesker, dyr og klimaet, og der er heldigvis flere og flere både private, virksomheder og boligforeninger, der kan se sig selv i det.” 

Artiklen er skrevet af Merkur Andelskasse.

Denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.