Godt indeklima med nytænkende løsning i eksisterende boliger


Beboerne på Frederikshavns BF afdeling på Farvervej har fået forbedret deres indeklima uden større indgreb i lejlighederne. Alene ved at skifte vinduer og udnytte eksisterende aftrækskanaler har boligforeningen og beboerne fået et resultat, der har øget livskvaliteten.


Hos Frederikshavn Boligforening har afdelingen på Farvervej i Sæby som den første fået monteret Ventilationsvinduer i boligerne: »Egentlig kunne de eksisterende vinduer godt have klaret nogle år mere«, vurderer teknisk chef Jesper Nymark, »men forbedring af indeklimaet står højt på vores prioriteringsliste, og løsningen med at montere vinduer med indbygget ventilation kombineret med en opdatering af de mekaniske aftræk fra især badeværelserne var en oplagt mulighed at prøve af på Farvervej«.

Foto: Horn Group ApS

Foto: Horn Group ApS

Forbedring af indeklimaet – uden at gå på kompromis      

De første Ventilationsvinduer blev monteret på Farvervej i oktober 2018. Erfaringerne over to vintre har givet meget positive tilbagemeldinger fra beboerne. De oplever væsentligt forbedret indeklima uden at der er gået på kompromis med støj, komfort, økonomi eller energiforbrug.

Boligkontoret Århus og en boligforening på Nordre Frihavnsgade i København har gjort sig samme gode erfaringer i forbindelse med facaderenovering, udskiftning af vinduer og etablering af god ventilation.

Frederikshavn Boligforening oplever væsentligt forbedret indeklima uden at der er gået på kompromis med støj, komfort, økonomi eller energiforbrug.

Stor økonomisk besparelse                                                                                                                   

Frederikshavn Boligforening har med projektet på Farvervej gjort sig mange gode erfaringer. Resultatet er en samlet bæredygtig og økonomisk indeklimaløsning. En løsning med centralt ventilationsanlæg havde kostet mere plads til maskine og kanalføring - og dertil eventuel genhusning mens arbejdet står på. Det havde givet en væsentligt dyrere løsning end med Ventilationsvinduer, som kun udgør et vist antal af alle udskiftede vinduer. Alle krav til bæredygtighed, lang levetid og godt indeklima lever løsningen op til og forventes derfor anvendt i fremtidige projekter i boligforeningen.

Ventilationsvinduet kan kombineres med aftræksvarmepumper

Da lejlighederne i Nordre Frihavnsgade 50 på Østerbro i København skulle renoveres med byfornyelsesstøtte, var det vigtigt for boligforeningen og beboerne, at den klassiske københavnerejendom skulle komme så fysisk uforandret ud af det som overhovedet muligt. Det var et krav fra kommunen, at der skulle skabes et godt indeklima for at få støtte. Løsningen blev en kombination af Ventilationsvinduer og aftræksvarmepumper. Det var en enkel løsning med et minimum af indgreb i boligen, og hvor ejendommen tilmed sparer over 51% i omkostning til energi.

Ejendommen sparer over 51% i omkostningen til energi

Indeklimaløsning som forenkler og reducerer omkostninger i al slags byggeri              

Ventilationsvinduet fra Horn Group har en patenteret termostatisk styring og kræver ikke fremføring af el. Det nødvendige undertryk i boligen skabes gennem enkle fugtstyrede ventilatorer i eksisterende aftræk fra køkken og bad eller kombineres med udsugsvarmepumper, som yderligere forbedrer driftsøkonomien. Teknologisk Institut har udført målinger på andre tilsvarende renoveringsprojekter, der viser, at genvindings- og energieffekten i ventilationsvinduet gør, at det ofte ikke kan svare sig at etablere balanceret (samme luftmængde i indblæsning og udsugning) ventilation i boligerne.

Artiklen er skrevet af Peter L. Clausen, Adm. Direktør, Horn Group ApS

Både denne og andre artikler kan læses i seneste udgave af Magasinet Min Boligforening.