Vinduesudskiftning? – få frisk luft og godt indeklima med i købet!


Beboerne i Th. Laubsgade 5 på Østerbro har både fået nye vinduer og et godt indeklima. Det er sket uden store indgreb eller ædnringer i de enkelte lejligheder.


Der er kommet øget fokus på, at alle har ret til et godt indeklima. Det skal derfor med i planlægningen når man laver større renoveringer, som f.eks. en vinduesudskiftning. Det er vigtigt, at løsningen kan skabe det rigtige luftskifte, er enkel at etablere, meget gerne besparende og helst også både er grøn og bæredygtig!

Boligerne står for en væsentlig del af det samlede energiforbrug og CO2 udslip.

Forbedring af indeklimaet – uden at gå på kompromis                                                     

Renoveringen af Th. Laubsgade er en del af Københavns Kommunes ”Klimakarreprojekt” med Henning Larsens Arkitekter som rådgivere. Bjarne G. Pedersen er formand for andelsboligforeningen og bor selv i en af lejlighederne, som har fået udskiftet vinduer. Bjarne udtaler: ”Forskellen på almindelige vinduer og Ventilationsvinduer ser ikke ud af meget, men jeg skal love for, at de gør en forskel”.

De første Ventilationsvinduer blev monteret i oktober 2019. Siden er der kommet meget positive tilbagemeldinger fra beboerne, som oplever forbedret indeklima - uden at de er gået på kompromis med støj, komfort, økonomi eller energiforbrug.

Der er kommet øget fokus på, at alle har ret til et godt indeklima.

Spar mange penge

Når vinduer skal skiftes, kan I få Ventilationsvinduer der ser ud som de gamle, men selvfølgelig i moderne energirigtig udførelse, som opfylder alle tidens krav både til energi og design. Ventilationsvinduer koster isoleret set lidt mere end standardvinduer, men der er store besparelser at hente, hvis man sammenligner med andre måder at etablere en indeklimaløsning på. Vinduerne er termostatiske, kræver ikke strøm og har lige så lang levetid som andre gode vinduer. De er nemme at rengøre og teknikken i vinduet er vedligeholdelsesfri. 

Boligselskabet Sjælland har beregnet, at de løbende driftsomkostninger i lejligheder med Ventilationsvinduer er mindre end 1/10 af omkostningerne til indeklimaløsning med et genveksanlæg. Store energibesparelser er også muligt. På Ndr. Frihavnsgade 50 har arkitektfirmaet Emborg Design stået for renoveringen af 18 lejligheder, hvor udsuget styres af en centralt placeret varmepumpe. Det har givet energibesparelser på ca. 40% og er udført med et minimum af indgreb i de gamle smukke lejligheder.

Ved at skifte nogle af vinduerne til Ventilationsvinduer og ved at udnytte eksisterende aftrækskanaler har andelsboligforeningen fået et godt indeklima.

Grøn og bæredygtig løsning

Kan indeklimaet ikke sikres ved bare at åbne og lukke vinduerne? Jo, men at udnytte vinduerne i facaderne til, via solen, at forvarme luften ind i bygningen giver rigtig meget grøn mening. Ventilationsvinduets geniale konstruktion og patenterede termostatiske styring gør, at boligen udluftes passivt 24/7, uanset om man husker at åbne og lukke vinduerne. 

Luften forvarmes af solen og af genvindingseffekten i vinduet og flyder så langsomt ind gennem vindueskonstruktionen, at der ikke mærkes træk. Glæden ved frisk luft, og glæden ved at opnå den effekt helt eller delvist med naturens egne kræfter, er med til at øge livskvaliteten for beboerne og værdierne af boligerne. Mere grønt og klimavenligt bliver det ikke!                                   
Boligerne står for en væsentlig del af det samlede energiforbrug og CO2 udslip. Det er i EU-regi beregnet, at hvis man, i forbindelse med energirenoveringer i hele EU, benytter Ventilationsvinduet vil CO2 udslippet kunne reduceres med hele 10%. Til sammenligning mener man at vindmøller – hvis deres potentiale udnyttes fuldt ud - kan bidrage med ca. 3%.   

Artiklen er skrevet af Peter L. Clausen, adminsitrerende direktør, Livingbetter A/S.

Denne og andre artikler kan læses i Håndbogen for Min Boligforening 2022.