Sådan sikrer du bedst muligt din ejendom mod skybrud


Vi skal ruste os og vore bygninger til skybrud i fremtiden. Teknologisk Institut giver her et bud på, hvordan man bedst muligt skybrudssikrer en bygning mod vand fra terræn, og hvordan man beskytter sig mod kælderoversvømmelser.


En stor del af de seneste års vandskader på bygninger kunne være undgået ved simple og billige tiltag. Teknologisk Institut har set på 20-25 beboelsesejendomme og et antal kommunale bygninger i København for at kortlægge, om vandskader skyldes indtrængen gennem døre, vinduer, vægge, via trapper, nødudgange eller fra taget. Undersøgelsen er mundet ud i en række forslag til, hvordan man bedst muligt kan skybrudssikre sin ejendom.

Det er ofte meget enkle løsninger, der skal til for at sikre sig mod vandmasserene - det handler bare om at kende til dem.

Mange ejendomme fra 50’erne, 60’erne og 70’erne er bygget uden tanke på de voldsomme regnskyl, vi i dag oplever. Man har simpelthen ikke tænkt ind i opførelsen af bygningerne at lave konstruktioner, som kan sikre mod oversvømmelser – som for eksempel en hævet betonkant på den øverste trappe ned til kælderen og ved lyskassen ind til kældervinduet under terræn. Samtidig ses mange eksempler på ejendomme, der ligger forkert. Nogle bygninger er ganske enkelt opført uheldigt i et hul på en grund, der aldrig skulle have været udstykket og solgt til bebyggelse.

Mange ejendomme fra 50’erne, 60’erne og 70’erne er bygget uden tanke på de voldsomme regnskyl, vi i dag oplever.


Det voldsomme regnskyl i København d. 2. juli 2011 medførte, at der kom gang i skybrudssikringen. Flere benyttede sig dog af panikløsninger. En sådan ses for eksempel på billedet, hvor en trappe spærrer for vand ved skybrud, men denne trappe kan risikere at skabe problemer for fremtidige lejere, hvis de for eksempel skal ud og ind med en barnevogn eller lignende.

Klar, parat til skybrud

På baggrund af erfaringer fra de eksisterende ejendomme har Teknologisk Institut udarbejdet en hjemmeside med gode råd til skybrudssikring af ejendomme. Hjemmesiden indeholder også en tjekliste med løsninger til, hvad man gør, når skaden er sket. Det er ofte meget enkle løsninger, der skal til for at sikre sig mod vandmasserne - det handler bare om at kende til dem.

Man skal typisk sikre sig, at der ikke kan løbe regnvand ind i huset fra terræn. Det er specielt kælderen, som er udsat ved skybrud, og et godt tiltag er derfor at lave opkanter på kældernedgange og lyskasser, så regnvand på terræn ikke løber ind. Andre gode tiltag kan være overdækning af lyskasser med glas, eller det kan være afskæring af afløb fra kloaksystemet og nedsivning i stedet.

Forebyggelse mod vandskader

Ofte tænker man først på skybrudsproblemer, når skaden er sket. Men der er mange ting, man på forhånd kan gøre for at mindske risikoen for, at ejendommen tager skade ved et skybrud. 

Her ses et eksempel på en opkast rundt om kælderindgangen samt en lyskasse, som er hævet over overdækket.

Her er fem væsentlige råd, som er gode at følge, hvis man vil være på forkant: 

· Rens alle afløbsriste, så regnvandet kan komme ned i kloakken

· Rens dine tagrender

· Sørg for, at dine tagnedløbsbrønde renses – dvs. de nedløbsrør, som går fra taget og ned til en brønd i jorden

· Flyt værdigenstande væk fra kælderen 

· Opbevar ting i plastikkasser frem for papkasser, hvis de står i kælderen

Sikring af kældre mod opstigende kloakvand er et særligt område. Her skal man have fat i en kloakmester. Det skyldes, at alt arbejde med kloakker er autoriseret arbejde. 

Er skaden allerede sket?

Selvom det er godt at være på forkant med eventuelle problemer ved skybrud, så kan en skade opstå, uden at man er forberedt. 

Her er derfor fem råd til, hvad man skal gøre, når skaden er sket: 

· Flyt de ting, der står i vand 

En stor del af de seneste års vandskader på bygninger kunne være undgået ved simple og billige tiltag.

· Få vandet væk - vær opmærksom på, at kloakvand kan være meget sundhedsskadeligt. Beskyt dig derfor med handsker, vandtæt tøj og fodtøj

· Sæt udtørring i gang - brug evt. affugter 

· Tag billeder eller video af det, der er ødelagt 

· Smid ikke noget væk, før du har aftalt det med dit forsikringsselskab, eller før din skade er afsluttet 

På hjemmesiden om skybrud kan I genlæse de gode råd samt få nærmere viden om, hvordan man bedst sikrer sig mod og håndterer skybrud. Læs mere på www.skybrudssikringafbygninger.dk.

Artiklen er skrevet af Inge Foldager, Rørcentret, Teknologisk Institut.

Denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.