Overskuelig renovering i højderne


Jeres boligforening kan spare mange tunge udgifter i forbindelse med renovering og vedligehold af ejendommens øverste etage, hvis blot opgaverne prioriteres ordentligt.


Renoveringsopgaver er der nok af i en boligforening. Der er især to typer løsninger på renoveringsopgaver, som Rebteknikeren har oplevet stor efterspørgsel på fra boligforeningerne inden for de seneste 3-4 år.

 ”Det ene er tætning af store tage, hvilket er med til at forlænge tagets levetid og give foreningen nogle år til at spare sammen til en senere udskiftning, hvilket er en tung post. Det andet handler om, at boligforeninger ofte samler opgaverne og sparer sammen til én stor renovering, da det både er besværligt og dyrt at opstille stillads. Det betyder dog, at bygningerne ofte får lov at stå og forfalde i mellemtiden,” udtaler Jacob Vestervang, adm. direktør hos Rebteknikeren ApS.

Prioritering af opgaver giver balance i budgettet

Taget er en af de helt store poster i vedligeholdelsesplanen, og på grund af projektets tidsmæssige og økonomiske perspektiv er det vigtigt at danne sig et billede af, hvad der reelt er behov for at renovere, hvad der er akut, og hvad der kan vente.

”Som et alternativ tilbyder vi en faglig gennemgang, hvor vi prioriterer opgavernes påtrængende nødvendighed. Dernæst gør foreningen rede for sit rådighedsbeløb, og vi giver et overslag på det, som vi kan løse inden for budgettet, mens andre opgaver udskydes til de næste år,” fortæller Jacob Vestervang.

Vi kan mærke, at boligforeningerne sætter stor pris på en fleksibel vedligeholdelsesplan, der er tilpasset deres økonomi og behov.

Fleksibilitet og gennemsigtighed

”Vi har boligforeninger, der kommer hvert år, og når der ikke er nogle hasteopgaver på taget, fortæller vi det åbent til bestyrelsen. Vi kan mærke, at de sætter stor pris på en fleksibel vedligeholdelsesplan, der er tilpasset deres økonomi og behov,” forklarer Jacob Vestervang og advarer samtidig imod en uheldig tendens i proceduren, hvorpå visse bygningsrenoveringer og vedligeholdsaftaler gribes an:

 ”Desværre har vi oplevet boligforeninger fortælle den samme historie om, at de tidligere har benyttet sig af bygningssagkyndige, der har foreslået dyrere løsninger, end der reelt var brug for, fordi de opnår en procentdel af opgavens størrelse. Det giver sig selv, at det ikke er vejen til en objektiv og ærlig vurdering,” afslutter han.

En af de boligforeninger, der har nydt godt af Rebteknikerens fleksible tilgang, er Sct. Kjelds Gård. I 2015 ønskede de at få skiftet taget. Det viste sig dog, at en tætning udefra kunne løse problemet her og nu, hvilket gav foreningen tid til at få økonomi til den store tagudskiftning.

Kernekunder

Gennem årene er adskillige forretningsområder blevet afprøvet og senere fravalgt, men boligforeninger har været blandt Rebteknikerens kernekunder i hele forløbet.

”Det er et kundesegment, som vi har holdt fast i, og som vi kun er blevet bedre til at servicere og rådgive. Vi har specialiseret og tilpasset os i forhold til de særlige behov for f.eks. rådgivning, man som privatperson har, når man sidder i bestyrelsen i en andelsboligforening”, forklarer Jacob Vestervang.

Om rebteknik:

  • Med rebteknik kan man udføre montage og vedligehold i højden inden for byggeri, industri og infrastruktur. Håndværkerne er certificerede erhvervsklatrere og fagudlærte inden for tømrer-, murer-, smede- eller malerfaget.

  • Med rebteknik behøver man ikke at tage højde for pladsmangel eller skrøbelig belægning - en gennemgående udfordring i mange (københavnske) baggårde. Desuden følger Rebteknikeren Arbejdstilsynets AT vejledning 243-1 for arbejde i højden med reb.

  • Med rebteknik sparer man for udgifter til stillads væk, da arbejdet foregår i line og sele.

Artiklen er skrevet af Andreas Excalibur Bygbjerg, skribent, Rebteknikeren.

Denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening.