Bestyrelsens bedste ven: Vedligeholdelsesplanen


En tryg økonomi er en forudsigelig økonomi. Især i en boligforening, hvor udgifterne til reparationer og vedligehold kan løbe op i millioner. Som beboernes repræsentant er bestyrelsens vigtigste opgave derfor at se fremad og undgå uforudsete ekstraregninger.


”En god vedligeholdelsesplan rækker 5-10 år frem i tiden. Den er typisk udarbejdet af et specialiseret ingeniørfirma eller arkitektfirma og bygger på en grundig gennemgang af ejendommen og dens installationer. Planen anslår udgifterne til de nødvendige vedligeholdelsesopgaver og prioriterer rækkefølgen, de bør udføres i,” forklarer Jane Vindfeldt, der til daglig rådgiver mange af de boligforeninger, som er kunder hos Lån & Spar.

For det første er det sund fornuft at have en plan, mener hun. For det andet er det som regel et krav for at få finansieret den løbende vedligeholdelse.

Krav fra banken

”Skal en andelsbolig- eller ejerforening finansiere større renoveringer, kræver det som udgangspunkt, at de kan fremvise en vedligeholdelsesplan. Det indgår i bankens vurdering af foreningens kreditværdighed. Flinke beboere, der betaler fællesomkostningerne til tiden, er ikke nok, hvis ejendommen er en renoveringskatastrofe, der bare venter på at ske,” fortæller Jane Vinfeldt.

Er man tidligt ude, øger det chancen for at kunne vælge frit til en fornuftig pris.

Når det handler om andelsboligforeninger, gør vedligeholdelsesplanen det også lettere at vælge det rigtige realkreditlån, fordi banken kan rådgive ud fra et overblik over fremtidige projekter, forklarer hun. For eksempel kan det være dyrt i gebyrer at tage små tillægslån, hver gang bestyrelsen står overfor en akut udfordring. Lige nu er renten meget lav, så i nogle tilfælde vil det måske kunne betale sig at låne til flere projekter på en gang.


Styr på håndværkerne

En fordel ved at være i god tid er også bedre aftaler med håndværkerne. Jo mere akut opgaven er - og jo hurtigere det skal gå - jo dyrere bliver det at få den løst. Er du tidligt ude, øger du chancen for at kunne vælge frit til en fornuftig pris.

”Byggebranchen er glohed i øjeblikket. Derfor kan det være svært at skaffe kvalificerede håndværkere, og ventetiden er typisk lang. Er du tvunget til at lave en aftale, får du temmelig sikkert hverken det bedste eller det billigste tilbud,” siger Jane Vindfeldt.



Få overblik og spar penge 

En vedligeholdelsesplan giver også afsæt til den praktiske planlægning af større projekter som altaner, nyt tag eller en omfattende gårdrenovering. Rækkefølgen er nemlig sjældent ligegyldig, når det gælder om at udnytte ressourcerne rationelt. 

”Et nyt tag bør typisk have højere prioritet end nye altaner, men planlægger foreningen at lave flere ting samtidig, kan der også være penge at spare. Kræver en større vinduesrenovering for eksempel et stillads, er det vigtigt at tjekke, om vedligeholdelsesplanen har listet andre projekter, hvor stilladset er nødvendigt. Kan de løses i samme ombæring, slipper beboerne for at betale flere gange for den samme ydelse,” fortæller Jane Vindfeldt.



Hvad gør en vedligeholdelsesplan?

  • Skaber overblik over de store projekter

  • Gør det muligt at fordele udgifter over tid

  • Hjælper til at undgå uforudsete udgifter

  • Udnytter praktiske ressourcer fuldt ud

  • Optimerer ejendommens økonomi

Sæt planen på agendaen

”Vedligeholdelsesplanen er en forudsætning for en bæredygtig økonomi i en ejendom. Alligevel oplever vi ind imellem, at den mangler i en ejendom. Måske fordi det koster lidt. Min opfordring til nye bestyrelsesmedlemmer er derfor at få sat den på agendaen, hvis den ikke allerede er der. I kan ikke undvære den,” understreger Jane Vindfeldt. Lån & Spar rådgiver næsten 300 ejerforeninger og andelsboligforeninger.

Artiklen er skrevet af Carsten Risgaard, tekstforfatter, Lån & Spar.

Denne og andre artikler kan læses i Håndbogen for Min Boligforening 2022.