Luften i dit hjem kan være mere forurenet end luften udenfor


Luften i vores hjem kan være op til fem gange mere forurenet end luften udenfor. Det skyldes madlavning, rengøringsmidler og partikler fra elektronik og legetøj. Men det er otte ud af ti danskere ikke klar over.       


Tirsdag den 26. november afholder vi gratis Gå-hjem møde for bestyrelsesmedlemmer i andels- og ejerboligforeninger. Det afholdes i København i Carlsberg Byen med 3 spændende oplægsholdere og 15 rådgivere og leverandører, der alle er specialister inden for deres felt og i at servicere andels- og ejerboligforeninger.


Du tror formentlig, at det er mere sundhedsskadeligt at være udenfor nær trafiktunge veje end indenfor i dit hjem. Men sådan er det ikke nødvendigvis. Luften indenfor kan faktisk være op til fem gange mere forurenet. Og det er et problem for dit helbred. Et dårligt indeklima kan nemlig have negative konsekvenser, som tæller alt fra sygdomme som astma, luftvejssygdomme og dårligere koncentration. Samtidig får det flere og flere til hyppigere at hoste, blive forkølede og få åndedrætsproblemer.

Otte ud af ti danskere er ikke klar over, at luften kan være mere forurenet indenfor hjemmets fire vægge. Det viser en undersøgelse fra maj 2018, som analysebureauet YouGov og VELUX står bag. Som en del af studiet er 16.000 mennesker på tværs af 14 lande – herunder Danmark – spurgt til deres viden om konsekvenserne af at opholde sig op til 90 procent af dagen indenfor. Det svarer til næsten 22 ud af døgnets 24 timer.

Vidste du at mellem 28% og 43% af alle personer i alderen 30-60 år tilbringer 19-20 timer indendørs i et typisk døgn.

»Dårligt indeklima er et stort problem, fordi vi bruger så meget tid indenfor i hjemmet, på arbejdspladsen og uddannelsesinstitutioner. Det er en udfordring, at danskerne ikke er opmærksomme på det, da det betyder, at vi ikke gør noget ved problemet. Dårlig luftkvalitet kan nemlig give træthed, hovedpine og allergiske symptomer«, siger formanden for Rådet for Sundt Indeklima, Torben Sigsgaard, der også er professor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Dårligt indeklima kommer fra helt almindelige dagligdagsaktiviteter som madlavning, rengøring, stearinlys og tørring af vasketøj. Selv når vi sover og ja, blot trækker vejret, forurener vi luften indenfor. Et sundt indeklima er derfor vigtigt, fordi en gennemsnitlig voksen trækker 15.000 liter luft ind om dagen.

Partikler fra legetøj, fugt og for lidt udluftning er ofte skyld i børneværelset er der luften er mest forurenet.

Partikler fra legetøj, fugt og for lidt udluftning er ofte skyld i børneværelset er der luften er mest forurenet.


Luften er mest forurenet i børneværelset

Værst ser det ud i børneværelset. Det er ofte det rum i hjemmet, hvor luften er mest forurenet. Det skyldes blandt andet partikler fra legetøj, fugt og for lidt udluftning. Forskning tyder på, at flere børn vil få astma og allergi de kommende år på grund af dårligt indeklima.

»Forskning viser, at fugtighed og mug i hjemmet øger risikoen for astma med 40 procent og gør os sårbare for at udvikle andre luftvejsrelaterede sygdomme. Det er særligt vigtigt at få skabt et godt indeklima på børneværelset, da konsekvenserne kan være værre for børn, fordi de er i en periode af deres liv, hvor de skal vokse og udvikle sig«, siger Torben Sigsgaard.

Seks simple råd til et bedre indeklima:

1. Åbn dine vinduer tre til fire gange dagligt for at få frisk luft ind - lav gerne gennemtræk

2. Hold døren lukket til badeværelset, når du går i bad, og åbn vinduet eller tænd for ventilatoren for at få fugt ud af rummet

3. Tænd for emhætten og åbn vinduet, når du laver mad

4. Undgår brug af stearinlys

5. Hæng dit vasketøj til tørre udenfor

6. Sørg for at gøre rent jævnligt

Det kan du selv gøre

Heldigvis kan du med nogle små ændringer i dagligdagen gøre en stor forskel for indeklimaet derhjemme. »Der er flere ting, du selv kan gøre for at få et bedre og mere frisk indeklima til gavn for både dig selv og din familie. Det allervigtigste er at lufte ud flere gange om dagen. Derudover kan du eksempelvis skrue ned for brugen af stearinlys og mængden af rengøringsmidler og huske at bruge din emhætte og åbne vinduerne, når du laver mad«, siger Peter Foldbjerg, chef for dagslys og indeklima hos VELUX.

Han tilføjer: »Det er altså tid til at gentænke måden, vi lever på indendørs, og gøre hvad vi kan for at sikre, at vores hjem er et sundt sted at være. Kun sådan kan vi få sat en stopper for de sundhedsmæssige konsekvenser, som indendørsgenerationen lider af«, siger han.


Tirsdag den 26. november afholder vi gratis Gå-hjem møde for bestyrelsesmedlemmer i andels- og ejerboligforeninger. Det afholdes i København i Carlsberg Byen med 3 spændende oplægsholdere og 15 rådgivere og leverandører, der alle er specialister inden for deres felt og i at servicere andels- og ejerboligforeninger.


 

Både denne og andre artikler kan læses i Magasinet Min Boligforening

Skrevet i samarbejde med Karsten Schouw, Velux Danmark A/S